Meidän maailma

Esikon äiti, neuleaddikti ja wannabe tee itse -tyyppi tuunaa, sisustaa ja kotoilee.

Lukutoukka

with 6 comments

Opin lukemaan todella varhain ja olen ollut kirjaihmisiä niin kauan kuin saatan muistaa. Jo nappulana minulla oli oma kirjastokortti ja talvella minulla oli tapana raijata pulkkakaupalla kirjoja kotiin luettavaksi.

Kun odotin Esikkoa, toivoin salaa, että hänkin tuntisi mieltymystä kirjoihin. Esikko on osoittanut ihan vauvasta kiinnostusta kirjojen kuviin, mutta lukemiseen hän ei edelleenkään, karvan vajaa kaksivuotiaana, jaksa keskittyä, vaikka äiti kuinka yrittää elävöittää kertomuksia lähes Oscar-patsaan arvoisin näyttelijäsuorituksin.

Olemme viime syksystä käyneet viikoittain kirjastossa ja yritän ostaa Esikolle mukavia katselukirjoja. Esikko on tällä hetkellä todella innoissaan realistisista kuvakirjoista ja viime aikoina olemmekin lukeneet paljon Sonja Fiedlerin Saku ja Lotta -kurkistuskirjaa. Tässä kurkistuskirjassa lapsi tutustuu Sakun ja Lotan opastuksella mm. ruumiinosiin, lääkärissä käyntiin ja terveellisiin elämäntapoihin. Tiedä sitten oliko tämän kirjan ansiota vai mitä, mutta Esikko ei enää karju kurkku suorana neuvolavisiitillä ja hampaiden pesu sujuu kuin leikki.

Kaipailenkin nyt teiltä, hyvät lukijani, vinkkejä mukavista kuvakirjoista. Mitä teidän kotonanne luetaan lasten kanssa?

Written by Sanna

5.3.2012 klo 11:53

Kategoria(t): Kirjahyllyssä

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Meilläkin luetaan kirjoja paljon, tosin sivut kääntyvät vinhaa vauhtia. Odotan innolla, että A jaksaa kuunnella satuja! Minäkin kuulen mielelläni suosituksia hyvistä lastenkirjoista – tuntuu, että niitä on aika vähän… Meillä suosikit vaihtuvat aika usein, ja äidillä ja tyttärellä on hieman eri maku. Erehdyin lainaamaan kirjastosta Hello Kitty -kirjan, mutta palautin sen äkkiä. Hippu on molempien suosikki, myös Anselmi-kirjat ovat kivoja. Ihan innoissaan tytär on mummulasta löytyneestä Sehän onkin…-kirjasta, jonka minä sain mummultani 3-vuotiaana. Siinä on värit kohdillaan!

  Loppuun vielä ylitys kirjastolle: yksi parhaista keksinnöistä ikinä. Oman lähikirjastoni tädit jemmasivat mulle aikoinaan kaikki uudet Nummelan ponitalli -kirjat tiskin alle, jotta sain lukea ne ekana. Arvostan!

  Heta

  5.3.2012 at 12:34

  • Hippu on ihana! Meillä tykättiin aikaisemmin myös Maisasta ja Pupesta, mutta nyt tosiaan lähellä arkea olevat kuvamaailmat ovat kova juttu. Olemme hankkineet muutaman aakkos- ja numerokirjan ja niitä tuo taapero jaksaisi selailla vaikka kuinka ja kauan.

   Kirjastot ovat tosiaan pop. Vierailemme joskus Leppävaaran Sellossa, jossa on oikein kiva lastenosasto. Pitäisi joskus vierailla kirjastossa satutunnin aikaan, josko se innostaisi satujen kuuntelemiseen.

   Sannis

   5.3.2012 at 16:00

 2. Meillä luetaan ”kompromissi-kirjallisuutta”, siis siinä mielessä, että tarina ja pituus sopivat sekä 1,5- että 3-vuotiaille. Isompi kuuntelisi jo pidempiäkin tarinoita, mutta kun pidättäydymme lyhyemmissä, jaksaa pienempi seurata hyvin mukana alusta loppuun.

  Meillä luetaan erityisen paljon toisella kotimaisella vahvistaakseen sen muutoin heikomman kielen asemaa kaksikielisessä perheessä. Suosikkeja ovat juurkin Maisa (eller Molly på svenska) sekä Bu och Bä- sarja. Melukylän lapsia ja muita pidempiä satuja pienikin jaksaa kuunnella, kun välillä lukemisen lomassa kysyn häneltä jotain (missä kuvituksessa ovat ne hahmot joista juuri luettiin ja niin edelleen), ettei lukeminen ole ”vain” passiivista kuuntelua. Uutena juttuna on tullut lintukirjat, niitä selaillaan erilaisia lintulajeja ihmetellen ja samalla luetaan muutama lause ko. linnusta. Ihan hauskaa, joskin pidemmän päälle puuduttavaa puuhaa 🙂

  Ainiin ja hei vaan täältä taustalta! Onko se tosiaan Esikko, joka on saanut noin paljon hiuksia ja muuttanut vallan ulkonäköään!

  Teelikamentten

  6.3.2012 at 22:58

 3. Unohtui vielä kirjasto-asiaan kommentoida. Meillä on ollut ihan tapana ottaa asiaksemme tutustua eri kirjastoihin lähellä (ja vähän kauempanakin), ihan parasta ajanvietettä. Esimerkiksi meidän lähikirjastolle (100 m päässä kotoa) täytyy antaa arvosanaksi täysi kymppi; ovat sijoittaneet käsityölehdet lastenosaston yhteyteen. Lapset selaa kirjoja pöydän ääressä ja minä selaan rauhassa käsityölehtiä, voisiko käytännöllisempää olla!

  Teelikamentten

  6.3.2012 at 23:05

 4. Joo, ei meilläkään tossa iässä taidettu vielä lukea kuin kuvakirjoja, joissa on korkeintaan yksi virke sivulla. Kurkistuskirjat oli pop ja esiinpomppaavat kuvat (ne tosin sai aika herkästi fataalia osumaa;)). Kyllä se keskittymiskyky siitä lähtee kehittymään. Vuoden päästä saat lukea päivät pääksytysten, kurkki karheana, ja toivot, että voitaisiin taas vaan selailla niitä kuvakirjoja.

  Tällä hetkellä meillä on Tatu ja Patu ehdottomana suosikkina sekä Mauri Kunnaksen kirjat. Molemmissa on sopivasti tekstiä ja runsaasti yksityiskohtia sisältävä kuvitus, jossa riittää tutkittavaa ja uusia oivalluksia monen lukemiskerran jälkeenkin.

  Heli

  7.3.2012 at 13:17

 5. Ihana nähdä sua, Teelikamenten, täälläkin! Tosiaan meilläkin tuo vuorovaikutus kirjoja lukiessa on tosi tärkeää ja nyt kun Esikon kielenkannat ovat viimeinkin auenneet, niin selittämisestä ja kyselystä ei meinaa tulla loppua. Mäkin kannatan sitä, että siippa lukisi säännöllisesti isinkielellä kirjoja Esikolle, jotta heikompi kieli saisi tukea sitä kautta. Ja tosi kiva juttu teillä tuo lintukirjojen lukeminen! Mä taidan loppukesästä ottaa sienikirjat käyttöön. 😉

  Heli, sä kun tunnet tuon Esikon, niin voit kaiketi arvata, että esiinponnahtavat kirjat saavat meillä aikaan pelästyneen uikutuksen. Että on hiukka liian rajua kirjallisuutta meille ne.

  Sannis

  7.3.2012 at 20:14


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: